Ce este?
“procedura prin care se determină respectarea condiţiilor şi a standadrelor specifice de producţie în agricultura ecologică…”
Cum se face?
•prin INSPECŢIE, prelevarea de mostre (de sol, produs, etc), efectuarea de teste şi analize chimice
•evaluarea, verificarea şi asigurarea confomităţii – CERTIFICAREA
Producţie – vegetală şi animală
Marketing
Depozitare
Definirea termenilor specifici
•CERTIFICARE: procedura prin care organizaţia abilitată/acreditată (organismul de certificare) eliberează un document în care se specifică clar că metodele, procesele, etc., folosite pentru obţinerea produsului/lor au fost evaluate şi sunt produse în conformitate cu cerinţele specifice
Standard de acreditare
Element foarte important de urmărit deoarece este în strânsă legatură cu piaţa de desfacere
Organismele de inspecţie şi certificare pot deţine una sau mai multe din următoarele recunoaşteri pentru efectuarea certificării conform:
•Regulamentul UE: Regulamentul Consiliului 2092/91 – piaţa Europeană
Fermierul ecologic trebuie să fie foarte bine informat şi săfie permanent la curent cu ceea ce este nou în domeniu!!!
2. Testarea/practicarea:
•prin participare la ,,zile deschise” organizate în fermele/unităţile ecologice
•prin cursuri de pregătire
•prin încercarea sistemului de agricultură ecologică în ferma/unitatea proprie
(nu vă aşteptaţi la rezultate spectaculoase din prima încercare)
•prin contactarea organismului de inspecţie şi certificare
Noţiuni generale legate de conversie
Marcarea produsului “în conversie spre agricultura ecologică” este posibilă dupa minim 12 lunişi constatarea conformităţii