Imre și Daia

Concluzii și răspunsuri – Conferința Bioterra 2017

Concluziile Conferinței aniversare a Asociației BIOTERRA

la 20 DE ANI de la infiintare

Sambata, 28 octombrie 2017, in Aula „Mihai Serban” a USAMV Cluj-Napoca s-a desfasurat cea de-a XVI-a Conferinta Nationala a Bioagricultorilor din Romania, organizata de Asociatia BIOTERRA in parteneriat cu USAMV si Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest.

Conferinta Bioterra 2017
USAMV CLUJ
Aula Mihai Serban

Dupa introducerea festiva si discursurile de felicitare ale inaltilor oaspeti au urmat prezentari stiintifice ale unor tehnologii si input-uri de ultima generatie utilizate in Agricultura ecologica.

Dupa-amiaza s-a derulat sectiunea din programul Conferintei intitulata „AU CUVANTUL FERMIERII”, in care au fost prezentate multimea dificultatilor, discriminarilor si abuzurilor la care sunt supusi fermierii ecologici din Romania, ceea ce a facut ca numarul acestora sa se injumatateasca in ultimii 4 ani !

Am centralizat toate deficientele semnalate, astfel:

1. ARMONIZAREA LEGISLATIEI NATIONALE CU LEGISLATIA EUROPEANA IN DOMENIU (cea nationala fiind mult mai restrictiva decat legislatia U.E.), prin:

  • Eliminarea sanctiunilor excesive aplicate de APIA;

  • Eliminarea abuzurilor si controalelor excesive la care sunt supusi fermierii romani si concentrarea controalelor asupra filierelor internationale ale comerciantilor (in special in sectorul cerealelor);

  • Respectarea R.E. 834/2007 privind productia paralela;

  • Eliminarea certificatului de tranzactie, sau debirocratizarea modului de obtinere a acestuia;

  • Debirocratizarea inregistrarii in agricultura ecologica si adoptarea inregistrarii UNICE (adoptarea modelului francez).

2. Acordarea sprijinului financiar – corelat cu pierderile de venit si orientat catre domeniile strategice sectorului BIO din ROMANIA, astfel:

– Sprijin pentru certificarea fermei, in special pentru micul fermier: 50% din valoarea taxei de certificare finantata MADR si 50% din valoare fermierul;

– Ajutor de minimis de maxim 15.000 euro/unitate de procesare care produce minim 1 sortiment de aliment certificat ecologic;

  • Sprijin pentru legume ecologice: minim 2000 euro/ha pentru legume in camp si minim 3500 euro/ha pentru legume in sistem protejat. In prezent legumele ecologice sunt produse pe suprafete nesemnificative, iar marile lanturi de supermarket-uri importa cantitati uriase de legume BIO;

  • Sprijin pentru acghizitia de seminte si material vegetativ (saditor) de inmultire certificat ecologic, astfel: minim 50% in plus fata sprijinul acordat in cadrul Masurii 11 din PNDR 2014-2020;

  • Sprijin financiar pentru sectorul zootenic: 50 euro/vaca , 15 euro/oaie, 20 euro/familia de albine, 3 euro/gaina ouatoare si 1 euro/pui de carne;

  • Sprijinul acordat pentru pajisti permanente prin Masura 11 din PNDR 2014-2020 sa fie cumulat cu sprijinul pentru Masura 11 – Agro-mediu si clima (Masura este in curs de negociere la Comisia europeana).

ACESTE MASURI DE SPRIJIN SUNT EXTREM DE NECESARE PENTRU OPRIREA DECLINULUI FERMIERILOR CERTIFICATI BIO, CAT SI VALORIFICAREA IN TARA A MATERIILOR PRIME, PRIN DEZVOLTAREA ZOOTEHNIEI ECOLOGICE SI A PROCESARII BIO.

DE ASEMENEA, PRIN ACEASTA MASURA SUNT AJUTATI CONSUMATORII DE PRODUSE ECOLOGICE, PRIN FAPTUL CA ACESTIA PLATESC PRETURI MAI MICI PENTRU A LE PROCURA, IAR CONSUMUL DE ASTFEL DE PRODUSE (MAI ALES DACA SUNT CONSUMATE DE LA O VARSTA FRAGEDA) REDUCE SEMNIFICATIV RISCUL DE IMBOLNAVIRI, SI PRIN ACEASTA REDUCE CONSUMUL DE MEDICAMENTE (IMPLICIT COSTURILE CU ACESTEA).

3. Infiintarea AUTORITATII NATIONALE DE REGLEMENTARE A PRODUSELOR ECOLOGICE

Deficientele sectorului prezentate mai sus ar fi putut fi evitate daca ar fi existat o astfel de agentie. Specialistii din MADR sunt foarte buni profesionisti in domeniile agriculturii conventionale, dar nu cunosc si nu inteleg toate reglementarile si solutiile din alte tari pentru dezvoltarea sectorului BIO.

Propunerea unanima a sectorului BIO este ca aceasta autoritate sa functioneze pe modelul ANSVSA, avand o structura mica de functionari publici (cca. 30 posturi in Autoritatea centrala si 1-2 in fiecare judet, in functie de numarul de operatori inregistrati), iar in functie de necesitati sa poata sa angajeze personal contractual, din venituri extrabugetare.

Filiala Brasov a Asociatiei BIO Romania a propus (si propunerea a fost agreata de catre toate asociatiile prezente la Conferinta BIOTERRA), ca sediul AGENTIEI NATIONALE DE REGLEMENTARE A PRODUSELOR ECOLOGICE sa fie stabilit la Brasov (prin reorganizarea actualului Institut de Pajisti).

Rugam pe aceasta cale conducerea MADR sa organizeze de urgenta un Grup de lucru pentru adoptarea de urgenta a unor masuri administrative (cele care nu implica efort bugetar) si stabilirea atributiilor in eleborarea actului normativ pentru infiintarea de urgenta a AUTORITATII NATIONALE DE REGLEMENTARE A PRODUSELOR ECOLOGICE .

Reprezentantii Asociatiilor care au agreat acest document:

  1. TONCEA ION – Presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica din Romania (FNAE)
  2. FITIU AVRAM – Secretar general FNAE si Presedintele Asociatiei „AGROECOLOGIA”
  3. CIOCEANU MARIAN – Presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica „BIO-ROMANIA”
  4. NAGY MIKLOS – Presedintele Asociatiei Bioagricultorilor din Romania „BIOTERRA”
  5. ALBERT IMRE – Director executiv al Asociatiei Bioagricultorilor din Romania „BIOTERRA”
  6. PETRUS AUREL – Membru Asociatia „BIOTERRA”

 

Imre și Daia
Albert Imre și Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) Petre Daia

Răspuns MADR (imagini):

Comentarii