Asociata Bioterra

Activitatea Asociaţiei Bioagricultorilor din Romania – Bioterra în perioada Aprilie 2006 – Martie 2007

  În vederea continuarii activitatilor desfasurate pana in prezent au fost organizate o serie de actiuni care au vizat următoarele aspecte:
•   Promovarea agriculturii ecologice în Romania;
•   Întărirea Asociaţiei prin primire de noi membrii;
•  Sensibilizarea autorităţilor cu putere de decizie asupra problemelor majore ale agriculturii ecologice din România, prezentarea de propuneri concrete, susţinerea fermierilor ecologici;
•  Crearea filialei Bioterra din Făgăraş;
•  Promovarea imaginii Asociaţiei Bioterra în Romania şi în Europa,  creşterea prestigiului şi credibilităţii ei;
•  Sprijinirea SC Ecoinspect SRL Cluj Napoca
•  Realizarea de granturi (Fundaţia pentru o Societate Deschisă, Department for Environment, Food and Rural Affairs, Peace Corps, PHARE), convenţii şi parteneriate pentru procurarea de resurse financiare;
•   Colaborări cu ONG-uri din ţară şi din străinătate, inclusiv cu asociaţiile de agroturism si protectia mediului, pentru promovarea ecofermelor ca afacere durabila in mediul rural;
•   Activitatea editorială a Asociaţiei;
•   Organizarea celei de-a VII- a Conferinţe a Bioagricultorilor din România;
 
 Activitati desfasurate în vederea promovării agriculturii ecologice
 
   În cadrul activităţilor legate de promovarea agriculturii ecologice în România au fost realizate seminarii, instruiri, schimburi de experienţă, loturi demonstrative, consfătuiri, mese rotunde în ţară şi străinătate.
1. Astfel în cadrul  proiectului Metode de Agricultură Ecologică pentru Controlul Pierderilor şi Compostul realizat în colaborare cu Department for Environement , Food and Rural Afaires, au fost realizate 12 seminarii la care au participat peste 400 cursanti:
– la Sinca Nouã in 10 Martie, 20 participanţi;
– la Apahida, 14 Martie, 32 fermieri;
– la Câmpia Turzii, 17 Martie, 31 participanti;
– Cluj Napoca la Universitatea de Stiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, 22 Martie, 32 fermieri 
– Cluj Napoca la Universitatea de Stiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, 23 Martie, 15 participanţi;
– Cluj Napoca la Universitatea de Stiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, 7 Aprilie, 33 fermieri;
– Tusnad, 27 Aprilie, 20 fermieri;
– Sinca Noua, 29 Aprilie, 80 fermieri.
– Cămăraşu, 5 mai, 35 de fermieri
– Sălard. 15 Iulie, 33 participanti
– Făgăraş, 4 August, 27 de fermieri
– Sălard, 8 Septembrie, 25 fermieri
Temele care au fost abordate la seminarii au fost variate, între care:
–    Generalităţii despre  agricultura ecologică      
–    Tehnici ecologice în legumicultură
–    Zootehnie ecologică
–    Fertilizarea în ferme ecologice
–    Rolul bazinelor de purin
–    Conversia la agricultura ecologică
–    Inspecţie şi certificare
–    Compostarea rumeguşului
2. În proiectul Metode de Agriculture Ecologică pentru Controlul Pierderilor şi Compostul, implementat în colaborare cu DEFRA, au fost realizate două loturi demonstrative în Santimreu, judetul Bihor la ferma Nagy pe o suprafata de 1 ha. De asemenea s-a promovat utilizarea urinei diluate pentru fertilizarea ecologică a culturilor. 
3. In acelasi proiect au fost construite cinci bazine pentru urină.
4. In perioada Ianuarie-Martie s-a desfăşurat o activitate de organizare a practicii agricole în Elveţia.
– Două persoane au fost trimise în Austria pentru practica agricolă, in Eferding
– 12 persoane au plecat în Elveţia pentru practică în ferme ecologice.  
5. La Zalău a fost organizata „Toamna Salajeana” de catre OJCA şi DADR în 3–4  noiembrie 2006, un eveniment prin intermediul caruia au fost reuniti specialisti in agricultura din 11 judete  (printre care Salaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Ialomiţa, Călăraşi, Maramureş, Braşov), oficialităţi, firme de utilaje agricole, de seminţe, producători agricoli şi procesatori – peste 120 participanţi.
    În introducerea programului simpozional, în cadrul proiectului PHARE „Ocuparea forţei de muncă prin agricultura ecologică” prof. univ. dr. CORNEL MAN, preşedintele Bioterrei a ţinut expunerea „Agricultura ecologică – alternativă pentru pătrunderea pe piaţa Uniunii Europene”. Menţionăm interesul deosebit al participanţilor, în urma prezentării urmând numeroase întrebări şi discuţii pe tema bioagriculturii, unii înscrindu-se pe loc, sau abonându-se la revista „Bioterra”.
6. În data de 23 noiembrie a avut loc la Gilău sub organizarea Bioterra şi Ecoinspect un seminar teoretic despre certificarea în apicultura ecologică. La seminar au participat apicultori din judeţele Cluj, Bihor, Sălaj şi Alba, inspectori ai organismului de certificare care activează în aceste judeţe, cât şi oaspeţi din Ungaria, specialişti ai firmei de inspecţie şi certficare Biokontroll. La instruire au fost prezentate, pe lângă metode tehnologice şi procedura de certificare, cele mai noi modificări legislative din ţară privind agricultura ecologică, îndeosebi procurarea şi utilizarea siglei „ae” de certificare-identificare.
 7. În perioada 6–7 noiembrie reprezentanţii Asociaţiei Bioterra au luat parte la Bucureşti la seminarul în agricultura ecologică organizat de Direcţia Generală de Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene şi Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu participarea Biroului de Asistenţă Tehnică şi Schimb de Informaţii al Comisiei Europene (TAIEX).
     Evenimentul s-a desfăşurat cu participarea unor prestigioşi lectori invitaţi din ţară şi de peste hotare – Italia, Germania, Franţa, Danemarca –, reprezentanţi ai ministerelor de resort, ai agenţiilor naţionale din domeniul dezvoltării agriculturii, ai organizaţiilor de inspecţie şi certificare.
  8. In cursul lunii septembrie 2006 a fost semnat un contractul de finantare intre Oficiul de Plati si Contractare PHARE si Asociatia Bioterra in valoare de 41845 Euro pentru proiectul „Ocuparea Fortei de munca prin promovarea agriculturii ecologice”.Obiectivul proiectului este adoptarea si implementarea aquis-ului comunitar in domeniul dezvoltarii socio-economice.  
    In cadrul proiectului au fost preconizate 10 seminarii  din care au fost realizate 4 seminarii cu 125 participantii:
–    Santiob 25 de participanti
–    Oradea 13 participanti
–    Zalau 63 participanti
–    Gilau 24 participanti
      Din fondurile alocate proiectului a fost achizitionat un autoturism marca Dacia Logan Breck.
9. In luna februarie in colaborare cu Romanian Environmental Partenership Foundation a fost demarat proiectul „Agricultura Ecologica – solutie pentru depoluarea mediului”. In cadrul acestui proiect au fost organizate trei seminarii:
–    Rascruci – 14 participanti
–    Lunca de Jos – 31 participanti
–    Balan – 11 participanti
     Obiectivul proiectului este informarea agricultorilor in legatura cu bunele practici agricole cu focalizare pe valorificarea resturilor din gospodarii ca fertilizatori  prin metoda compostului prin seminarii si demonstratii practice.
10. În cadrul programului Asistenţă pentru Proiecte Mici organizat de către Peace Corps în România si USAID s-a derulat proiectul Servicii pentru Informarea Vizitatorilor despre Inalţimile Apusenilor adresat promovări agroturismului prin brosuri informative, harti si carti postale din 7 sate din zona Clujului.
11. In perioada 21-22 Octombrie a fost organizata cea de-a VII a Conferinta Bioterra la USAMV Cluj cu tema “Nu organismelor modificate geneti in agricultura ecologica” la care au participat aproximativ 300 de invitati fermieri, procesatori, oameni politici, formatori din tara si din strainatate. In prima zi a conferintei s-au desfasurat dezbateri în plen la care au luat cuvantul personalitati din domeniul agriculturii din tara si din strainatate; acestea au fost urmate de discutii in cadrul grupurilor de lucru temele abordate fiind:
– secţiunea 1: OMG-uri in domeniul culturii plantelor;
– secţiunea 2: OMG-uri in domeniul cresteri animalelor;
– secţiunea 3: Produsele alimentare si OMG-urile.
   În cea de-a doua zi a conferinţei au fost prezentate de catre moderatori concluziile discutiilor desfasurate in cadrul workshop-urilor. De asemenea au fost propuse solutii pentru minimalizarea pe cat posibil a riscurilor datorate introducerii OMG –urilor in agricultura.
    In punctul de pe Ordinea de zi „Probleme Organizatorice” membrii Bioterrei au aprobat urmatoarele propuneri: 
1.     Includerea in Statutul Asociatiei Bioterra la capitolul „Obiective si activitati”, Cercetarea stiintifica in domeniul agriculturii ecologice.
2.     Raportul de reprezentare in Conferinta si Adunari Generale sa fie de 1 la 20 de membrii.
3.     S-a aprobat infiintarea filialei Bioterra Fagaras si inceperea demersurilor pentru infiintarea a alte trei filiale la Constanta, Mures si Techirghiol.
12.  In cadrul activitatilor de promovare a agriculturii ecologice finantate de catre Chrisliche Ostmision au fost realizate seminarii in urmatoarele locatii 90 participani:
–    Cernesti 29 participanti
–    Lunca de Jos 15 participanti
–    Frumoasa 9 participanti
–    Mihaileni 17 participanti
–    Pauleni 20 participanti
 
Promovarea imaginii Asociaţiei Bioterra în ţară şi în Europa
 
   În acest an Asociaţia Bioterra a desfăşurat diverse acţiuni care au adus-o în prim plan contribuind la recunoaşterea ei atât pe plan naţional cât şi internaţional, între care:
• 3–5 Februarie – delegaţi de la  Bioterra au participat în Ungaria la întâlnirea anuală a Organizatiei Biokultúra Egyesület, organizatie parteneră a Bioterrei în multe proiecte.  
• 16-19 Februarie – reprezentanţii Bioterra au participat în Germania la Nurnberg la Târgul Ecologic Internaţional BioFach.
• 9–12 Martie – un grup de 4 persoane membrii Bioterra au participat in Ungaria la Veszprém, la o conferinta despre protectia mediului prin agricultura ecologică .
• 25–26 Martie – un grup de 30 de persoane au participat la expoziţiile şi instruirile organizate la Debrecen de catre Fundatia „Hajdúsági Civil Központ és Adattár Alapítvány”.
• Între 16-20 Mai a avut loc la Cluj Napoca a 12–a Ediţie a Târgului Internaţional Agraria. Ca urmare a marelui succes avut in 2005, Bioterra a organizat şi în acest an “Salonul Ecologic”, unde au participat 14 firme din ţară care sunt active în domeniul agriculturii ecologice şi o firmă din Ungaria.
   In 16 Mai, cu ocazia “Zilei României” preşedintele Bioterrei prof. dr. Cornel Man a prezentat “Agricultura ecologică – opţiune pentru dezvoltarea durabilă şi protecţia mediului înconjurător”. In 19 mai staful Bioterra a participat la o întâlnire a cărei temă a fost “Şansele agriculturii ecologice în Uniunea Europeană”, reuniune la care au particpat importanti oameni politici ai ţării. 
• Între 7-10 Iunie a avut loc Târgul Naţional cu participare Internaţională      Expoagroutil la Mamaia în cadrul căruia profesorul Man Cornel, preşedintele Bioterrei a condus simpozionul cu tema “Cresterea competitivităţii şi siguranţei produselor agricole”   
•   In lunile iulie şi august în colaborare cu Organizaţia Armeană Green Lane în cadrul proiectului Asistenţă pentru agricultura ecologică adresata conservării mediului şi sănătăţii umane au avut loc vizite de schimb de experienţă în România şi Armenia, la care au partcipaţii reprezentanţi din domeniul agriculturii ecologice din cele două ţări precum şi reprezentanţi din Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova.   
• În perioada 13-16 septembrie delegaţia Bioterrei a participat la Conferinţa “Parteneriate în agricultura ecologică şi siguranţa alimentară” care a a avut loc in Sofia, Bulgaria, prezentând o lucrare ştiinţifică şi date de interes despre Bioterra şi agricultura ecologică din România..
• Tot în perioada 13-16 Septembrie a avut loc la Cluj Napoca Târgul Ecologic Internaţional Eco Life-Eco Zone la care alături de Asociaţia Bioterra au participat alte 42 de firme din ţară şi din străinătate.
• Între 21-23 septembrie un reprezentant al Bioterrei a luat parte la Conferinta internaţională Avalon in Praga, Cehia a cărei temă a fost Planul naţional de acţine pentru agricultură şi alimentele ecologice.  
• În perioada 8–12 noiembrie 2006 la Bucureşti a avut loc a 11-a ediţie a expoziţiei internaţionale de echipamente şi produse din domeniul agriculturii, zootehniei şi alimentaţiei IndAgra. La Salonul „Ecoagricultura” au participat cu stand expoziţional firme afiliate Bioterrei: Stupina Onea, Farmacia Naturii, Veterinar Serv, Cortina Bioprod, Asociaţia Valea Asăului, cât şi firma de inspecţie şi certificare Ecoinspect SRL.
   In perioada 15-18.02.2007, s-a desfasurat la Nurnberg in centrul expozitional Messe Nurnberg International targul international „BIOFACH 2007“, cea mai prestigioasa manifestare expozitionala din lume in domeniul agriculturii ecologice. Avand sprijin financiar din partea PHARE si Avalon Network directorul Asociatiei Bioterra a avut oportunitatea sa ia parte la acesta manifestare alaturi de 11 membrii ai asociatiei. In cadrul activitatilor membrii Bioterra au expus produse ecologice obtinute in fermele proprii si au avut acazia sa afle informatii valoroase despre metodele de producere si marketing a produselor ecologice din afara tarii, atat in urma discutiilor directe cu ceilalti exopzantii cat si din seminarii si mese rotunde.
 
 
Activitatea editorială
 
• În cadrul programului Metode de agricultură ecologică şi controlul pierderilor în agricultură şi compostul, sponsorizat de către DEFRA a fost publicată cartea intitulată “Utilizarea resturilor vegetale si compostarea rumegusului”, Solti Gabor, Nagy Miklos, Otto Albert, Rusu Teodor
• A fost publicată broşura Ghid pentru combaterea buruenilor în agricultura ecologică;  Morar Maria, Rusu Teodor, Albert Imre
• Reeditarea unor lucrări de mare interes pentru bioagricultori, între care: 
– Cultivarea ecologică a Legumelor – Maria Apahidean, Andrei Bodis, Imre Albert
– Tehnologii ecologice pentru creşterea bovinelor şi a porcinelor – Cornel Man, Andrei Bodis, Imre Albert
– Tehnologii ecologice pentru cultura plantelor  
– Ghid legislative pentru agricultura ecologică  
– Plante medicinale cultivate şi din flora spontană – Dan Ioan Varban, Rodica Varban, Imre Albert
– Avicultura ecologică, Man Cornel, Man Adrian
– Metode ecologice şi tehnici de producţie în agricultura ecologică – Teodor Rusu, Imre Albert, Andrei Bodis
– Bazele agriculturii ecologice – Leon Munteanu si co.
• Au fost publicate ultimele patru numere ale revistei Bioterra.    
    
   În plan organizatoric
 
   O reusita demna de remarcat pentru 2006 este inscrierea in Asociatie a unui numar de 180 de persoane fata de 85 de persoane cate s-au inscris in 2005.  Suprafata detinuta de catre noi membri ai Asociatiei este de 13629 ha.
   Şi în acest an a avut loc o creştere a numărului de abonamente la revista Bioterra, iar faţă de anul precedent a crescut şi numărul membrilor care au plătit cotizaţia anuală, chiar dacă ei sunt încă într-un număr destul de mic.
    În luna august 2006, la Făgăraş s-a înfiinţat o altă filială Bioterra, condusă de un consiliu ce îl are la conducere pe domnul Lucian Blaga Jr. Dorim mult succes acestei filiale cu mari perspectiva în zonă.

   La Sinca Noua ( judetul Brasov) primarul a sfătuit oamenii să activeze în domeniul agriculturii ecologice. El a propus comunităţii satului ca Sinca Nouă să devină primul sat ecologic din Romania şi pentru aceasta majoritatea sătenilor au treacut la sistemul de agricultură ecologică.

Comentarii